WordPress plugins toevoegen: 3 zaken waarop je moet letten

Wat zou WordPress zijn zonder plugins? Ze zijn makkelijk te installeren en voegen extra functionaliteit toe aan je website. Als je weet dat er intussen meer dan 60.000 plugins beschikbaar zijn voor WordPress, lijken de mogelijkheden eindeloos.

Helaas is de kwaliteit van al die plugins niet altijd even hoog. Sommige worden niet meer geüpdatet, andere zijn niet compatibel met bepaalde functies. In nog andere gevallen laat de ondersteuning te wensen over. Vervelend, want je hebt liefst een plugin die doet wat je verwacht. Verouderde of slecht functionerende plugins kunnen trouwens ook voor beveiligingsrisico’s op je website zorgen.

Om de functionaliteit van je website en veiligheid van je bezoekers te garanderen, kan je op deze 3 zaken letten als je een nieuwe plugin wil toevoegen aan WordPress.

1. Kijk de WordPress-versie na

Je doet er goed aan WordPress altijd te updaten naar de laatste versie. Elke nieuwe update zorgt voor prestatieverbeteringen en lost kwetsbaarheden in het systeem op. Blijf je een oudere WordPress-versie gebruiken, dan kunnen hackers die beveiligingsproblemen mogelijk uitbuiten.

actieve wordpress-versie

Voor je een specifieke plugin toevoegt, check je best ook met welke WordPress-versie die compatibel is. Plugins die dat niet zijn, werken vaak niet correct. Gelukkig worden de meeste populaire plugins op tijd klaargestoomd voor nieuwe WordPress-versie. Heb je je oog laten vallen op een plugin die niet compatibel is met de WordPress-versie die jij gebruikt? Dan kies je beter voor een alternatief.

2. Research de plugin

Voor je online nieuwe kledij bestelt, heb je waarschijnlijk verschillende reviews nagelezen en het retourbeleid gecontroleerd. Een goede gewoonte die je ook kan toepassen wanneer je nieuwe plugins voor WordPress kiest.

Voor elke plugin kan je zien hoe vaak de plugin werd geïnstalleerd, hoeveel reviews er werden achtergelaten, hoe positief of negatief die zijn en wanneer de plugin voor het laatst werd geüpdatet. Stuk voor stuk indicatoren die de doorslag kunnen geven. Zie je een plugin met weinig reacties? Misschien een teken aan de wand. Een plugin die jaren geleden voor het laatst een update kreeg laat je best gewoon links liggen.

Check updates, installaties en reviews van wordpress plugins

3. Controleer of plugins onderling compatibel zijn

Plugins die onderling niet compatibel zijn, kunnen voor nare problemen zorgen. Denk maar aan foutmeldingen of plugins die het plots niet meer doen. Een manier om na te kijken of plugins kunnen samenwerken, is via de reviews. Worden daar vaak dezelfde problemen gesignaleerd door gebruikers? Dan komt dat mogelijk door een conflict met andere plugins.

Als je op zoek gaat naar nieuwe plugins op WordPress, is dat eigenlijk ook het goede moment om huidige plugins onder de loep te nemen. Gebruik je alle plugins nog? Blijkt er eentje intussen verouderd te zijn? Plugins die je niet meer nodig hebt, verwijder je best van je website. Naast mogelijke conflicten, kunnen ze ook voor een tragere website zorgen. Bovendien zorgen veel plugins ook voor meer onderhoudswerk aan je website.