WordPress 6.1 is uit: wat is er nieuw?

WordPress 6.1 is de derde belangrijke release van dit jaar. De nieuwe versie, die de naam ‘Misha’ kreeg, introduceert als altijd een reeks verbeteringen, fixes en gloednieuwe features. Nieuwsgierig naar wat de update inhoudt? Laten we kijken naar de belangrijkste updates.

Verbeterde blokken en ontwerptools

WordPress heeft zich voor deze versie voornamelijk gericht op het verfijnen van tools en features die in eerdere versies werden uitgerold. De leukste verbeteringen lijsten we hier voor je op.

De geschatte leestijd van content is nu ook zichtbaar in WordPress.

Bewaar instellingen van Site Editor

Naast betere templates en extra ontwerpmogelijkheden, heeft WordPress er ook voor gezorgd dat de instellingen in de Site Editor per gebruiker bewaard worden. Dat wil zeggen dat je in elke browser en op elk apparaat met dezelfde instellingen verder kan werken aan je website.

Nieuw standaardthema: Twenty Twenty-Three

Een opmerkelijk nieuwtje in WordPress 6.1 is Twenty Twenty-Three, een gloednieuw standaardthema dat werkt met blokken. De opvolger van Twenty Twenty-Two is beschikbaar in tien verschillende varianten die je kan toepassen op je website met één muisklik. WordPress heeft ervoor gezorgd dat het thema voldoet aan alle toegankelijkheidsnormen, zodat iedereen een goede ervaring heeft op een website.

Twenty Twenty-Three: een van de nieuwe themavarianten in WordPress

Typografie wordt responsief

Nog nieuw in WordPress 6.1 is fluid typography. Dat betekent dat de grootte van een tekst automatisch wordt aangepast aan het scherm waarop iemand die tekst ziet.

De ondersteuning voor fluïde typografie betekent een pak tijdbesparing voor websitemakers. Voorheen moest de aanpassing van tekstgrootte voor elk apparaat apart ingesteld worden. Schakel je nu fluïde typografie in, dan wordt de grootte automatisch berekend op basis het beeldscherm.

Conversie naar WebP-afbeeldingen

WebP is een relatief recent bestandsformaat dat kleiner is dan het klassieke JPEG of PNG, zonder daarvoor aan kwaliteit in te boeten. WordPress ondersteunt het WebP-formaat al sinds versie 5.8, maar gebruikers konden alleen WebP-afbeeldingen uploaden. Voor de conversie van JPEG naar WebP moest je een externe plug-in of apart programma gebruiken.

WordPress 6.1 converteert nu automatisch afbeeldingen naar een WebP-formaat. Op plaatsen waar WebP niet ondersteund wordt, zorgt WordPress ervoor dat er een JPEG-afbeelding wordt getoond.

WordPress 6.1 samengevat

De nieuwe release van WordPress lijkt minder verreikend dan eerdere updates. Het team achter het CMS heeft zich voor versie 6.1 toegelegd op het aanscherpen van functies die al in eerdere releases uitgerold werden.

Toch zal wie met een van de standaard blokthema’s werkt gauw merken dat de ontwerptools vlotter werken én meer mogelijkheden bieden. WordPress introduceert gaandeweg meer en meer features die webbeheerders alle controle geven over het visuele aspect van hun website.

Dat betekent niet dat de update niet nuttig is voor wie (nog) niet met blokken werkt. WordPress sleutelt naarstig verder aan de toegankelijkheid van websites. Bovendien bevatten nieuwe releases altijd bug fixes, prestatieverbeteringen en beveiligingsoplossingen.

 

Bron afbeeldingen: WordPress.